GOUDA

Poep- en plasprobleem bij kinderen

Niemand wordt zindelijk geboren; plas en ontlasting ophouden is iets wat we allemaal moeten leren.
Soms lukt het kinderen niet om zindelijk te worden. Of ze zijn zindelijk en krijgen weer last van in hun broek of bed plassen als ze wat ouder zijn. Zindelijkheid hoort net als leren lopen en praten bij de ontwikkeling van het kind. De meeste kinderen worden zindelijk tussen hun 2e en 4e jaar. Maar het ene kind is sneller in zijn ontwikkeling dan het andere kind. In Nederland wordt verwacht dat als kleuters naar school gaan, ze overdag droog en schoon zijn. Een ongelukje mag natuurlijk nog gebeuren. Voor de nachten wordt in het algemeen later verwacht dat kinderen droog doorslapen.

De meest voorkomende poepproblemen zijn verstopping (obstipatie), vieze broeken (fecale incontinentie) en luierpoepen. Grootste boosdoener is obstipatie. Vaak aanwezig zonder dat dit opgemerkt wordt, meestal omdat het kind dagelijks poept. Waar het om gaat is wat en hoe het kind poept en hoeveel last het kind hierbij ervaart. Een paar signalen zijn buikpijn, niet durven, willen of kunnen poepen, vieze broeken, plasongelukjes en ophoud/uitstelgedrag.
De meest voorkomende plasprobleem zijn natte broeken (incontinentie) en bedplassen (enuresis nocturn). Plasproblemen kunnen veroorzaakt worden door anatomische afwijkingen (vaak niet trainbaar), door verkeerd plasgedrag en/of slecht voelen (functionele incontinentie) of door het tekortschieten van de sluitspier (stressincontinentie).
Vaak hebben kinderen met plasproblemen last van verstopping (obstipatie). Verstopping geeft echter druk op de blaas en een verminderd blaasgevoel met daardoor vaak incontinentieklachten.

Afhankelijk van het kind en het specifieke probleem wordt er gekeken op welke manier het probleem opgelost kan worden. Vaak zal het kind een training moeten doen om te leren te voelen wanneer hij/zij moet plassen of poepen. Door middel van boekjes, spelletjes en oefeningen wordt de kinderen een normaal poep- en plaspatroon aangeleerd.

Benieuwd wat kinderoefentherapie bij deze problematiek voor uw kind kan betekenen?
Neem dan contact op met de praktijk.