GOUDA

Jongeren

Wat doen jongeren bij een oefentherapeut?
Sommige jongeren:

  • Voelen zich onzeker over hun eigen lichaam
  • Ervaren hun lichaam als een last
  • Bewegen ongecoördineerd
  • Hebben een ronde rug en naar voren getrokken schouders

Des te beter jij je lichaam kent, des te beter ga je je lijf coördineren, besturen en dat geeft steeds meer zelfvertrouwen.

Veranderingen in je lichaam
In het begin van de puberteit maakt het lichaam grote veranderingen door, je groeit hard en de vorm van je lichaam verandert. De groei van de armen en benen gaat meestal sneller dan de groei van de romp. Omdat deze groei in een korte tijd gebeurt kan dit problemen geven met de coördinatie van je bewegingen. Je beweegt wat slordig en slungelig. Dat kan je onzeker maken over je lichaam over je bewegingen en dat leidt nogal eens tot onzekerheid.

Hormonale veranderingen
Daarnaast heeft ook de hormonale verandering veel invloed op je welbevinden. Je gaat ineens anders tegen dingen aankijken en er anders over denken, je bent bezig je los te maken van je ouders en dat gaat wel eens gepaard met spanning, ruzie en zelfs pijn. Soms kun je niet naar buiten komen met die spanning, het maakt je onzeker en dat uit zich in je houding. Een ronde rug en je schouders naar voren kunnen komen door je onzekere gevoelens en die onzekere houding maakt je vaak nog onzekerder.
Je raakt steeds meer de weg kwijt in je eigen lichaam. En wat doe je dan?
Door huiswerk, heen en weer fietsen naar school, minder buitenspelen, nieuwe interesses en de uitbundige groei van je lichaam ben je moeilijker te motiveren voor beweging dan in je basisschooltijd. Hoor je bij de groep jongeren die zich onzeker voelt met zijn/haar eigen lichaam, weet dan dat je door meer te bewegen en goed te leren bewegen je lichaam beter gaat leren kennen.

Met je klachten aan de slag
Klachten van je houding en beweging kunnen de oorzaak zijn voor andere lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, knieklachten enz. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Het is daarom altijd goed om je klachten te bespreken met je ouders en met de huisarts. De huisarts zal onderzoek gaan doen naar de oorzaak van de klachten en kan je dan adviseren om naar een oefentherapeut te gaan.

Naar een oefentherapeut
De huisarts of eventueel een specialist kan je adviseren om met je lichaamshouding en bewegingen aan het werk te gaan bij een oefentherapeut. Ook kun je op eigen initiatief, in overleg met je ouders / verzorgers een afspraak maken bij een oefentherapeut. De oefentherapeut zal je gaan onderzoeken en de klachten met je bespreken. Na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een bewegingsonderzoek bespreekt de oefentherapeut met je wat jullie gaan doen aan jou houding en of bewegingen. Zo kan het zijn dat je spierversterkende oefeningen moet gaan doen, of oefeningen om de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren, oefeningen om je spieren soepeler te maken, coördinatie oefeningen en je gaat werken aan verbetering van houdings- en bewegingsgedrag.

Aan het werk
De oefentherapeut zal samen met je aan de slag gaan en als een echte coach loodst de oefentherapeut jou door je lichaam om het beter te leren kennen en beter te leren beheersen.
Naast bewegingen die je in het dagelijks bewegen ook doet, zul je gerichte oefeningen gaan doen om tot en betere houding te komen. Ook zal de therapeut met jou op zoek gaan naar extra beweging voor jou, een uur per dag intensief bewegen heeft je lichaam nodig. Dit kan met sporten bij een vereniging, maar natuurlijk ook met inline skaten, hardlopen, fietsen, rolschaatsen, flink met de hond wandelen of misschien weet jij nog een andere bewegingsuitdaging.

Je houding verbetert je zelfvertrouwen
Meer bewegen geeft een betere conditie, je zit beter in je vel, je gaat prettiger bewegen, je meer thuis voelen in je eigen lichaam, je houding verbetert en je zelfvertrouwen groeit.